Misli noćnog leptira

Topli letnji povetarac, predvečerje, tiho jezero i  nemirne noge u njemu koje se njišu, pomeraju i kvare taj savršeni mir i splet misli koje su stvorile svoj mali svet, bučne i tako žive u mojoj glavi. Kako su tvrdoglave i pričljive te misli. Nadvikuju se i nadmudruju se. Ne zna se koja od njih ima jači karakter.

Jedne krče put nemogućim događajima, a druge su čvrsto okrenute ka realnosti i trezne me. Kažem trezne, jer razmišljanja u tom pravcu deluju jače nego alkohol. Da, to je najveći opijat. Razmišljanje o onome što bi moglo biti. Svi mi imamo periode preispitivanja, maštanja i iluzije, zar ne?

Sve barijere i sve granice se tada brišu, a avet zvana strah ostaje skrivena u nekom svom uglu realnosti. Ona skrivena iz zapećka posmatra rađanje novih ideja, stvaranje novih staza, i menjanje boja samopouzdanja čekajući momenat kada će se glasne misli utišati a realnost zavladati.

One misli za koje nema granica, oh kako su se samo razigrale. Toliko su vesele, skakutave i brze, poput nemirnog deteta. U momentu kada one poskoče čini mi se da sve mogu i da je sve moguće. Izgleda mi kao da ništa nije tako teško i kao da je sve ostvarivo. Ali te nemirne misli kako brzo dodju i razlete se, tako brzo nestanu i ugase se. Mogu ih nazvati i misli noćnog leptira. Čim se dotaknu s ovim realnim, strogim i sporim mislima, sagore baš poput leptira koga očara svetlost i izdahnu.

Tako se te misli rađaju, međusobno razlikuju, rastu i razvijaju, raspravljaju i nadvikuju, i naposletku nestaju. Baš kao i živa bića zar ne?

Da li ste nekada posmatrali svoje misli na taj način?

Kap Mastila

10 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s