Stigla Vam je pošta!

Published by

on

Još jedno sunce je niklo u maloj varošici, smeštenoj u podnožju velikih venačnih planina, prošarano dugom, vijugavom i nestašnom rekom. Uz cvrkut ptica, zujanje pčela i šuškanje životinjskog sveta bio je ispunjen život meštana ove varošice. Činio ga je bajkovitim i nestvarno lepim.

U jednoj ulici za jednu devojku, vreme kao da je puzalo koracima malog deteta.. kao da je tek učilo da teče. Tačno jednu nedelju… toliko je prošlo, a njoj se činilo kao čitava večnost. Iščekivanje se poigravalo sa njenom željom, ostavljajući je u neizvesnosti.

Bojana je otvorila sanjive oči, zatvorila ih, pritisnula i protrljala svoje kapke usporenim pokretima, pridigla se u krevetu i oslonila na svoje laktove. Gumica za kosu je lenjo skliznula sa njene duge crne kose, ispustila je uzdah., pomerila suve usne, oblizala ih jezikom i ostala zagledana u otvor izmedju roletni kroz koji je imala pogled na poštansko sanduče.

Bojažljivo, ustreptalo i uzbuđeno je krenula ka njemu. U sebi se molila da je to ono pismo koje je željno iščekivala. Pored ostalih ukućana je prošla u žurbi, javljajući im se podignutom rukom, u znak da ih je uopšte i videla.

Prišla je sandučetu, duboko udahnula i prošaputala „Samo neka bude ovde“. Uzela je sva pisma u ruku, izdvojila ono koje je očekivala i povukla se u svoje odaje.

Sela je za svoj sto, držeći to pismo, kao da je nešto najvrednije što je ikada posedovala. Dodirom koji je klizio preko hrapave hartije, ispravila je rubove koverte koji su se malo iskrivili i još jednom je pomilovala. Uzela je nož za otvaranje pisma i pažljivo krenula da ga otvara.

Kada ga je otvorila , prvo što je uradila bilo je prinošenje pisma svojim nozdrvama. Kao da je pokušavala da upije svaki delić mirisa svog voljenog koje je to pismo nosilo sa sobom.

Dlanovi su počeli da joj se znoje, puls joj se ubrzao i konačno je spustila pogled na papir. Počela je gleda u rukopis svog dragog koji je pismo započeo rečima „ Najdraža“, a onda se odjednom sve pred njenim očima zamaglilo.

Više nije razlikovala slova jedna od drugih i izgledalo joj je kao da se povijaju i igraju na samoj hartiji. Zbunjeno je spustila pismo na sto, protrljala oči i još jednom krenula da uzme pismo u ruke, ali ju je vetar koji se odjednom podigao sprečio u tome. Snažni fijuci vetra otvorili su prozor i vetar je poneo pismo sa sobom.

Neće valjda dozvoliti vetru da joj odnese ono do čega joj je najviše stalo. Zbunjeno je skočila i krenula da trči iz sobe u potrazi za pismom. Istrčala je iz kuće gde se našla još više zbunjena prizorom koji ju je dočekao. Poštanskog sandučeta nije bilo. Počela je uspaničeno da viče „Šta se ovde dešava!“ Ali je i dalje nastavila da trči za pismom koje se kovitlalo na vetru. U jednom momentu našla se na ulici i čula zvuk sirene auta.

Piskavi zvuk pored glave naterao ju je da otvori oči. Odmah potom je pomislila na pismo, ali joj je ta misao brzo pobegla. Rukom je obrisala kapljice znoja sa čela i vrata i unezvereno krenula da se okreće oko sebe, pipajući svoje udove i gledajući šta je polomljeno i gde je povređena.

Onda je okrenula glavu u desnu stranu i počela da se smeje. Gledala je u ekran telefona na kome je pisalo „ Jel se vidimo večeras?“

Zar nije zadivljujuća ta Bojanina potreba i potera za pismom? Šta Vi mislite, da li bi bilo toliko strašno da iz jednog davnog, prošlog vremena istrgnemo mali komadić, samo jedan mali deo? Zar ne biste Vi voleli da se osećate kao ona kada dobijete pismo pisano nečijom rukom, a ne samo par bezličnih slova na ekranu?

Kap Mastila

 

20 реаговања на на „Stigla Vam je pošta!“

  1. Retka Zverka аватар

    Hvala, Dadi. 🙂

    Свиђа ми се

  2. Dadi аватар

    Hvala najlepše 🙂 Dobrodošli na Kap Mastila 😊

    Свиђа се 1 person

  3. Retka Zverka аватар

    Nekada, a to sada izgleda tako davno sam i pisala pisma i dobijala pisma. To je zaista bilo divno. Volela sam i sad volim da pišem penkalom. Kad mi je neko bio posebno važan, stavila bih ispod belog papira otrgnut list iz sveske na kvadrate ili linije da bi redovi bili ravni, pošto su mi uvek išli u šreh. Naravno, sadržaj pisama je ono što je važno. 🙂 Čini mi se da smo tada imali i više strpljenja, jer naprosto i slanje i primanje pisama je tražilo vreme.
    Dadi, iako sam pročitala tek nekoliko tvojih priča, želim da ti kažem da su zaista nadahnjujuće i bude prijatna osećanja.

    Свиђа се 1 person

  4. Dadi аватар

    Slažem se, naravno da je bitna i sama poruka, ali ipak neki bi ipak voleli da vide i kakav je to osećaj, a koji nisu imali priliku za to. Nekad tako uhvati potreba za neproživljenim stvarima u životu, a za koje si čuo, ili čitao i poželiš da skokneš u to vreme samo da vidiš kako je to tada bilo 🙂

    Свиђа се 1 person

  5. g3n1j4l4c аватар

    Dovoljno sam star da sam imao tu privilegiju da pišem pisma. Iz vojske, sa ekskurzija… I poneko ljubavno. Tačnije, dva ljubavna. Ni na jedno mi nije bilo odgovoreno. Ne znam šta je izazvalo to u onima kojima sam pisao. Ali, sećam se leptirića koji su hteli da izlete iz stomaka dok sam zatvarao kovertu i lepio markicu.
    Iščekivanja. Koje polako prelazi u razočaranje. Ko zna, možda je to tada izgledalo bezlično kao danas Whatsapp poruka.
    Mislim da nije bitna tehnologija isporuke onoga što se kaže. Bitna je poruka.

    Свиђа се 1 person

  6. fifthavenueblog аватар
    fifthavenueblog

    Baš mi je drago da je netko ovo spomenuo. Ja isto žudim za pismom pisanim rukom. Koja žalost od generacije haha

    Свиђа се 2 people

  7. fifthavenueblog аватар
    fifthavenueblog

    Ja se isto nadam! Hvala na dobrodošlici🙂

    Свиђа се 1 person

  8. Dadi аватар

    Hvala 🙂 Neki su u komentarima napisali da to nema veze sa generacijom već sa osobom koju sretnemo. Tako da se nadam da ćeš i ti sresti nekoga ko je malo romantičan i kome bi se dopala ideja pisanja pisma 🙂 Dobro nam došla u blogosferu i na blog kap mastila 😊

    Свиђа се 1 person

  9. Dadi аватар

    😘

    Свиђа ми се

  10. Daisy аватар

    Bas tako 😙

    Свиђа се 1 person

  11. Dadi аватар

    Eto vidiš, kako je pismo dobra inspiracija i tebi i meni. Izgleda da slično razmišljamo 🙂

    Свиђа ми се

  12. Daisy аватар

    Pazi kad me ova tvoja prica tako puno podseca na dve moje price… neverovatne slicnosti.
    Nista lepse od iscekivanja i otvaranja pisma!

    Свиђа се 1 person

  13. leptirica аватар
    leptirica

    I ja sam dobila par pisama i jednu pjesmicu u srednjoj. Moram priznati da je to nešto preslatko i voljela bih da se ovaj moj krkan nekada sjeti toga. 😂

    Свиђа се 1 person

  14. Dadi аватар

    Hit 🙂 Eto vidiš, sve je moguće 🙂

    Свиђа се 2 people

  15. epicfantasyweb аватар

    Ja sam dobijala pisma 😁 nema veze s godinama, samo nađite nekog dovoljno uvrnutog i pišite 😉

    Свиђа се 4 people

  16. Dadi аватар

    Slažem se 🙂 Hvala Stanimire. Pozdrav

    Свиђа ми се

  17. PanPetra аватар
    PanPetra

    Ja se iskreno nadam da hoce, pisma nose svoju car 🙂

    Свиђа се 2 people

  18. Dadi аватар

    Takođe 🙂 Slova na ekranu i kod moje generacije…mora da je dobar osećaj. Ko zna možda i pisanje pisama postane novi retro trend, kao i trouglasti jogurt koji ima svoj comeback 😉

    Свиђа се 1 person

  19. PanPetra аватар
    PanPetra

    Nikada nisam dobila pismo pisano rukom i bas bih voljela…nazalost pripadam ovim mladim generacijama i vec sami poceci mojih dopisivanja su isli preko e-maila ili sms-a

    Свиђа се 4 people

  20. Станимир Трифуновић аватар

    Уместо коменатар и одговора на питање из приче:

    Шумадинац у Дервенти

    Елем, од доброг одговора, боље је само добро – питање.
    Срдачан поздрав!

    Свиђа се 1 person

Постави коментар